MOJA TRENERSKA FILOZOFIJA

PRESING NA LOPTU I NA PROSTOR

Od nastanka do današnjih dana,fudbal se kreće i razvija dobijajući uvek nove oblike,koji menjaju one stare…

Fudbal traži i nalazi nove puteve,vremenom menja nas koji radimo u njemu, a mi na svoj način utičemo na primenu tih promena i to je sve ono što fudbal unapredjuje, nadasve – čuvajuci suštinu fudbalske igre.

S vremena na vreme pojavi se prostor koji se može popuniti u svakom od segmenata igre,bilo da je reč o tehnici,fizičkoj pripremi,taktici,psihičkoj pripremi, metodici ili sistematizaciji treninga itd, a sve u cilju postizanja vrhunske igre i vrhunskih rezulatata.

Veoma veliki period je prošao i fudbal je vremenom prolazio i menjao se kroz razne faze.Teorija se trudila sve to da prati i objašnjava.Tako dolazimo do pitanja: kako pobediti boljeg od sebe? I do odgovora dolazimo kroz fudbalsku igru,jer je fudbal jedan od retkih sportova u kome je to moguće, čak se češće dogadja nego u bilo kom drugom sportu.

Moja trenerska preokupacija PRESING NA LOPTU I NA PROSTOR je tretiran na poseban,savremen način,prilagodjen vremenu, a nadogradjen na iskustvima prvobitnog,zatim usavršenog presinga na osnovu čega smo danas dobili univerzalniji način njegove primene.

Presing se u savremenom fudbalu pojavio posle zonske igre i igre „čovek-na-čoveka“ čiji je najbolji predstavnik bila Nemačka. Kasnije, razvojem fudbala pojavljuju se ekstremno kvalitetni pojedinci,koje niko nije mogao striktno „čuvati“.Vratila se igra u zoni ( na preuzimanje ) ali ni ona nije bila dovoljna, pa je došlo do nove vrste presinga: PRESING NA LOPTU! Kako fudbal postaje sve brža igra,kako u tehničkom tako i u taktičkom smislu, sa sve više igrača visoke klase koji su mogli u bezbroj situacija da iznenade i nepredvidivim rešenjima promene tok utakmice,vreme je donelo novu – kombinovanu vrstu presinga i to : PRESING NA LOPTU I NA PROSTOR.

Usavršeni presing, koji primenjujem je postao univerzalan i primenljiv za sve sisteme i protiv svih sistema!

Presing na loptu i na prostor je prirodno izašao kao posledica savremenog-brzog fudbala, gde se svaka pa i najmanja taktička greška kažnjava.

Produkt je svih dosadašnjih presinga ( igrač-igrač, presing na loptu,presing na prostor ) kao i svih medjusobnih kombinacija pomenutih presinga. Koristeci iskustva iz drugih sportova, a s obzirom da se fudbal igra na veoma velikom terenu za igru, mi ćemo rasporedom svojih igrača na terenu ( blokom ) „smanjiti“ teren za igru i za manevar i u tom polju izmedju naših igrača dozvoliti najmanji mogući broj kombinacija.

Sa tako kompaktnim „blokom“ ostajemo sa dovoljnim brojem igrača ispred lopte za kvalitetno grupno oduzimanje lopte.

Princip je da svi igrači ekipe koja treba da dodje u posed lopte,uz pomoć ove vrste presinga, moraju sinhronizovati svoja individualna,linijska i timska kretanja sa povremenim i nadasve pravovremenim iskakanjem na loptu kod svake promene pasa.

Zadatak je utoliko teži, jer prihvatiti ovaj stil igre podrazumeva i promeniti mentalitet tima.Psihološka priprema ce takodje zauzeti puno prostora jer u glavama igrača mora zavladati nova logika !
Kako je u fudbalu nemoguće spreciti sva rešenja,ovaj način nam omogućava da sprečimo opasnija – konkretnija rešenja pogotovo kroz sredinu gde su kraći putevi do našeg gola.

Na drugoj strani,neka rešenja ćemo svesno dozvoliti,ali ujedno biti spremni da ukoliko se igra prenese upravo na TO dozvoljeno rešenje- maksimalno smo spremni da udjemo u rešavanje nove situacije.
To praktično znači: DA MI VODIMO IGRU I KADA PROTIVNIK IMA POSED LOPTE, jer mi nudimo rešenja za koja smo apsolutno pripremljeni !!!